tisdag 24 november 2009

Månadsbrev november 2009

Månadsbrev för november F-2

Nu är vi inne i november och höstmörkret kommer tidigare på eftermiddagarna. Verksamheterna hos oss på F-2 rullar på som vanligt. Några eftermiddagsgrupper kommer igång som planerat efter höstlovet.

Vi behöver hjälp med en sak. Vi har bestämt att det när eleverna fyller år så vill vi inte att de ska ta med och bjuda sina klasskamrater på något i skolan. Det får man göra vid ett annat tillfälle. Detta för att undvika orättvisor och förväntningar hos elever och föräldrar som kan vara svåra att motsvara. Hoppas att det går bra att förhålla sig till det och att ni också pratar med era barn om det.

Om man har saker att ta upp med lärarna så går det bra att mejla frågor och funderingar. På morgonen är det svårt att hinna med att prata med alla föräldrar och fritidspersonalen kan inte förmedla alla frågor vidare till lärarna. Det är så lätt att saker hamnar ”mellan stolarna”.

På föräldramötet i höstas så tog vi upp frågan som vi kallade "samlad skoldag". Med det avsåg vi att antingen så lämnar man sitt barn på skolan/fritids före 08.15 alternativt att man skulle vänta fram till 9.15 (rasten). Med andra ord skulle det inte möjligt att komma mellan 08.15-09.15. Skälet är att kunna hålla en högre kvalité på fritids och mer organiserade aktiviteter även på morgonen. Därför har ni här en länk http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHJTaFFYcW42X0k5Vk5LalZFVFRhaGc6MA som ni kan klicka in er på för att svara på när ni oftast skulle lämna ert barn på skolan/fritids. Svara bara en gång per familj så får vi ett underlag till beslut. TILLSVIDARE ÄR DET SOM VANLIGT MED ANDRA ORD! Sista dag för att svara på enkäten är söndag 15/11. I samband med den frågan så provar vi ett nytt sätt (digital enkät) att få in synpunkter från er som förhoppningsvis är smidigt för oss på skolan.

Vi har gjort en sammanställning över hur många barn som var anmälda på fritids och sedan hur många som inte kom under lovet. Det är roligt att se att det är bättre än tidigare, ungefär 10 barn per dag som har varit anmälda som inte har kommit. Av dessa är det några som har ändrat sig under veckan jämfört med det ursprungliga beskedet som lämnades in på lappen om ledigheter. Det är bra att man meddelar det, men ännu bättre om det går att göra tidigare så att vi kan anpassa matbeställningar osv som görs 1-2 veckor framåt i tiden. Tack för att ni hjälper till så att vi har korrekt antal barn här på lov och ledigheter.

På föräldramötet i höstas pratade vi också om hur viktigt det är att barnen kryssar sig både när de kommer på morgonen och när man går hem på kvällen. Vi har funderat på om det finns någon annan lösning för att minimera risken att man glömmer det. Vi har inte kommit på något annat sätt så vi fortsätter som tidigare och vädjar till er att hjälpa era barn att komma ihåg att kryssa. Det skulle bespara oss telefonsamtal när vi nu måste kontrollringa för att se om ett barn har gått hem utan att ha sagt till någon i personalen och inte heller kryssat sig.

Jag hade lovat att ha det första föräldrarådet i oktober men det hanns inte med. Det blir istället den 17/11 och en inbjudan har gått ut till medlemmarna i dagarna.

Viktiga datum och tider

Hela skolan läser den 4/11 från 12.00 och framåt. Hör med klasslärarna för mer information.

Föräldrarådsmöte 17/11 08.00-09.00

Hälsningar

Johan Michaelson

Bitr. rektor F-2 Södra Ängby Skola.

Månadsbrev oktober 2009

Månadsbrev för oktober F-2

Veckorna flyger fram och hösten närmar sig. Vi hade föräldramöte för ett par veckor sedan och det kändes bra att få träffa er föräldrar och hinna prata med några av er lite mer. Jag har fått namn på representanterna som sitter med i Föräldrarådet för F-2. Jag kommer att kalla till ett första möte under oktober och på det mötet vill jag ta upp frågan med Gå-tåg (vandrande skolbussar). Mötet har jag tänkt ha på morgonen vid 08.00 som det var förra året.

Det som händer den här månaden är annars att skolan invigs den 15/10 och planeringen inför det är i full gång. Eleverna kommer att vara inblandade på något sätt under dagen och utomstående är välkomna att delta i vissa aktiviteter. En inbjudan med program kommer längre fram.

Skolsköterskan har börjat boka in tider för olika hälsoundersökningar för barnen i F-2. Beroende på barnens ålder görs det olika undersökningar i de olika årskurserna.

Annars är det inget inplanerat som berör hela F-2 den närmaste månaden.

Viktiga datum och tider

Glöm inte att lämna in blanketten om skolbarnomsorg vecka 44. Den 9 oktober är sista dag för att lämna in lappen.

6/10 kl 19.00 i matsalen, föräldraföreningens årsmöte.

15/10 Invigning av skolan (Separat inbjudan kommer)

25-30/10 Höstlov, eleverna lediga.

Hälsningar

Johan Michaelson

Bitr. rektor F-2 Södra Ängby Skola.

Månadsbrev september 2009

Månadsbrev för september F-2

Nu så har skolan kommit igång och inskolningsveckorna är avklarade. Nu läser eleverna efter ordinarie schema. Det har varit lite struligt och trångt i matsalen, eventuellt kanske det sker en justering av lunchtiderna för att det ska flyta smidigare.

Det har varit ett par falska brandlarm sedan skolstarten och förhoppningsvis har vi kommit tillrätta med det som var fel. Barnen har varit jätteduktiga på att ta sig ut till uppsamlingsplatsen och väntat där tills vi har fått gå in igen.

Läsårsdata

Höstterminen omfattar 2009-08-19 - 2009-12-18

Vårterminen omfattar 2010-01-07 - 2010-06-09

Höstterminen 2009

Terminen startdag 19/8 (FA-FB), 20/8 (åk 1-9)

Vecka 44 (lov) 26-30/10

Avslutning 18/12

Vårterminen 2010

Terminens första dag 7/1

Vecka 9 (sportlov) 1-5/3

Vecka 14 (påsklov) 6-9/4

Kristi Himmelsfärdsdag (lediga) 14/5

Terminens sista dag 9/6

Säker skolväg Gå-tåg/vandrande skolbussar

Det finns funderingar på att skolan ska hjälpa till att organisera gå-tåg till skolan för att förbättra trafiksituationen när barnen hämtas och lämnas vid skolan. I samband med det arbetet kan det även ske en översyn av trafiksituationen i stort runt skolan. Mer information kommer på föräldramötet. Se följande artikel som finns på http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_3427675.svd

Det finns även en film att se på: http://www.youtube.com/watch?v=NHedZhvVoO8

Arbetet initieras av skolan tillsammans med en projektledare från staden. Själva organisationen sköter sedan föräldrarådet på skolan. Vi börjar med att se vilket intresse det finns bland föräldrarna och hur vi skulle kunna gå vidare med det här på Södra Ängby Skola.

Viktiga datum och tider

Föräldramöte 15/9, inbjudan har skickats ut tidigare.

Skoljoggen 17/9, information ges av idrottslärarna/klasslärarna.

Skolfotograferingen sker den här månaden, tider meddelas av klasslärarna.

APT 29/9, fritids stänger 15.45.

Hälsningar

Johan Michaelson

Bitr. rektor F-2 Södra Ängby Skola.

Månadsbrev augusti 2009

Månadsbrev för augusti F-2

Det här är det första brevet som ni får av mig, Johan Michaelson som är ny bitr. rektor på Södra Ängby Skola med ansvar för F-2. Jag kommer att skriva ett informationsbrev per månad för att berätta i stora drag vad som är på gång när det gäller verksamheten just nu. Fokus då är sådant som rör hela arbetslaget och alla barn på F-2.

Vem är då jag?

Jag är lärare i botten Sv/So 1-7 är den utbildningen som jag har. Sedan har jag kompletterat med andra utbildningar med inriktning mot det pedagogiska ledarskapet. Har även jobbat mycket med IT och hur det kan användas i undervisningen på ett bra sätt och även hur det kan underlätta för personalen i deras arbete. Jag har undervisat barn/ungdomar från år 1 till år 9 i olika perioder i mitt yrkesliv, så känner till utmaningarna som finns i de olika skolåren.

Kommer senast från en tjänst i Sollentuna där jag var bitr. rektor på en 4-9 skola. Det ska bli roligt att nu kunna koncentrera mig på de yngre barnen eftersom min huvudsakliga utbildning riktar sig mot den åldern på barnen. Jag bor även i Vällingby så ser jag fram emot att ha cykelavstånd till arbetet.

Vad händer nu i augusti?

Uppropet är avklarat. Jag var inne en kort stund i alla klasser så att barnen ska veta vem jag är. Det är ett speciellt schema fram till den 4/9 som gäller. Från den 7/9 läser vi enligt det vanliga schemat som inte är helt klart ännu. Lärarna delar ut det när det är färdigt.

Eleverna kommer att få ett veckobrev från klassläraren varje vecka med mer detaljerad information för varje klass.

Övrigt

Exakt hur utformningen av månadsbreven som jag skriver ska vara får ge sig längre fram. Kom gärna med förslag på hur ni vill ha det och vad för information som ska finnas med.

Fritids kommer att stänga vid 15.45 de dagar som personalen har sina arbetsplatsträffar. Följande datum är de som gäller preliminärt 8/9, 29/9, 22/10 och 24/11.

Elisabeth, skolans rektor kommer att skriva ett informationsbrev några gånger per termin med ett helhetsperspektiv på skolan och dess verksamhet.

Hälsningar

Johan Michaelson

Bitr. Rektor F-2

Södra Ängby Skola

johan.michaelson@utbildning.stockholm.se