torsdag 30 september 2010

Bilden som jag utlovade!

Här är bilden som förklarar konsekvensen av högre hastighet och vilka konsekvenser det får.

Det är NTF som har tagit fram diagramet.

tisdag 28 september 2010

Sygruppen på fritids

Som ni vet har vi grupper med olika aktiviteter på eftermiddagarna. En av aktivteterna är att sy olika saker. Igår var det bland annat spöken som producerades.


fredag 24 september 2010

Säker skolväg

Nu går vi in på andra veckan när det gäller säker skolväg. Barnen är otroligt duktiga på att gå till skolan.

Vi hoppas verkligen att det här fortsätter efter det att vi har slutat att samla poäng på skolan när veckan är slut.

Några föräldrar har hört av sig och är lite oroliga för att deras barn ska bli utpekade av att de inte har möjlighet att gå till skolan av olika skäl.

Vi på skolan har full förståelse för att man måste ha bilen för att kunna klara av barnlämning, arbetet osv. På skolan finns det duktiga pedagoger som hanterar just det att det ser olika ut för olika barn och deras möjlighet att gå till skolan på morgonen och att ingen ska bli utpekad.

Vi hade föräldraråd igår på morgonen och deras intryck var att det är betydligt färre bilar i direkt anslutning till skolan under de här veckorna. Det tycker jag är roligt att se och att det faktiskt har effekt att vi tillsammans tänker på hur barnen tar sig till skolan.

NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) var utanför skolan vecka 34 och mätte hastigheterna på bilarna som passerar på Blackebergsvägen. 73% av bilarna håller en för hög hastighet och medelhastigheten ligger på 33,7 km/h.

Det låter inte som så mycket men det är en ökning av hastigheten med drygt 10%. Det innebär att antalet olyckor ändras med 20%, antalet skadade med 30% och dödade i trafiken med 40% jämfört med hastigheten som den ökade ifrån.

Ska lägga ut ett diagram som visar på hur en ändring av hastigheten på verkar risken av olyckor osv. Ska bara kolla att jag får göra det.

APT på tisdag den 28/9

Då är det dags för arbetsplatsträff igen på skolan. Dessa träffar är de enda gångerna som all personal har möjlighet att sitta ner tillsammans (förutoma planeringsdagarna) för att diskutera versamheten på skolan.

Då stänger fritids 15.45 för att vi ska kunna börja vårt möte vid 16.00

Kom ihåg att hämta era barn i tid är ni snälla.

//Johan

Fler gruppaktiviteter på Fritids

Hej!

Till veckan är det lite fler grupper som kommer att starta på fritidsverksamheten här på skolan.

Bakning (om ingredienserna har kommit).
Nybörjarpingis
Fotbollsgrupp

Plus de som fanns förra veckan. Vissa aktiviteter är styrda till vissa skolår. Se på tavlorna vid entréerna vad som gäller.

Föräldrarådet på måndag

På måndag är det dags för det första föräldrarådet för läsåret. Inbjudan till mötet har skickats ut direkt till medlemmarna. Det som vi kommer att prata om är följande.


• Fg minnestanteckningar
• Mötesdatum hösten 2010
• Syfte och innehållet på höstens möten
• Säker skolväg

Vi träffas i konferensrummet vid ledningsgruppsrummet på skolan mellan 8-9.

Minnesanteckningarna läggs sedan ut på under rubriken föräldrarådet här på bloggen.

//Johan

onsdag 22 september 2010

Gruppaktiviteter

Som ni vet har fritids börjat med sina gruppaktiviteter i veckan. Vid entréerna till F-2 finns det skyltar vad som händer just den här veckan och vilka barn som är anmälda till de olika grupperna.


tisdag 21 september 2010

Banderoller på skolan

Antar att ni inte har missat att det är bilfria veckor på Södra Ängby Skola vecka 38-39.


Gruppaktiviteter på fritids!

Den här veckan börjar gruppaktiviteter på fritidstid. Grupper som börjar är följande:

  • Sygrupp
  • Utegrupp
  • Sång och lek

Sedan är det flera grupper som är på gång som kommer att starta framöver. Vissa av aktivteterna kan vara riktade till olika grupper.

Det står vid varje ingång vad som är på gång och vad som gäller. Vi försöker även att ta in intresseanmälningar till grupperna i förväg för att kunna planera verksamheten bättre.

måndag 20 september 2010

Säker skolväg

Idag börjar vi räkna hur många elever som går till skolan för att samla poäng i tävlingen som vi är med i. Hjälp era barn att gå till skolan, även om det bara är en liten bit. I mitt inlägg från i fredags kan ni se en film hur det kan organiseras.

Vi kommer tillsammans med föräldrarådet att arbeta vidare med trafikmiljön runt skolan.

fredag 17 september 2010

Presentationer från Föräldramötet i tisdags

Här kommer presentationerna som vi visade på mötet i tisdags. Både den om säker skolväg och den som var om själva mötet.

Johans presentation



Faribas presentation


Filmen som vi såg finns att titta på följande länk www.stockholm.se/barnitrafiken och även direkt i bloggen här nedanför.




torsdag 16 september 2010

Tack för ett bra föräldramöte!

I tisdags var det föräldramöte för alla med barn på F-2 på Södra Ängby Skola. Det var ett bra och positivt möte tillsammans med er föräldrar och personal.

Vill bara passa på och påminna lite om de "Bilfria veckor" som vi har på skolan vecka 38-39. Då vill vi att så många barn som möjligt ska promenera till skolan. Syftet är att skapa mindre biltrafik runt skolan och att det ska bli en säkrare skolväg.

Hälsoaspekten är också viktig, att barnen rör mer på sig och får en positiv inställning till att motion och rörelse. Fariba från Trafikkontoret var med på mötet i tisdags och berättade om vårt samarbete kring det här.

Hjälp barnen att samla poäng genom att gå till skolan framöver så kanske skolan vinner lite pengar till eleverna :-)

Jag kommer att lägga upp presentationerna från föräldramötet här på bloggen eller på hemsidan inom kort.


fredag 10 september 2010

Förskoleklasserna

Gick förbi förskoleklasserna idag! De hade en vernissage över sina sommarminnen som de har redovisat under de första veckorna.




Lägg till bild

torsdag 9 september 2010

Trygghetseftermiddagen idag!

Idag hade vi vår trygghetseftermiddag. Då var barnen på hela skola indelade i olika grupper så att det kunde vara 6-åringar tillsammans med elever i år 6 och 9 som gjorde uppgifter tillsammans.

Vad kunde de då får göra?


  • Spotta gelégrodor längst

  • Göra tavlor av naturmaterial

  • Samarbetsövningar i grupper.

Här nedanför ser nu hur det kunde se ut.












Syftet med dagen var att eleverna skulle lära känna varandra och bli medvetna om att vi är en F-9 skola. På det sättet ökar tryggheten för barnen på skolan och en samhörighet skapas. Det är flera hundra barn och ungdomar som är på skolan under dagen så det är viktigt att alla känner trygghet oavsett vilka som finns på skolgården eller i ljushallen.

onsdag 8 september 2010

Inbjudan till föräldramöte 14/9

Här kommer en lite påminnelse om föräldramötet till veckan. Hoppas att ni redan vet om det eftersom det stod i välkomstbrevet ni fick i samband med skolstarten

Ni är välkomna på föräldramöte på Södra Ängby Skola för information om läsåret 2010-2011

Datum: Tisdagen den 14 september 2010

Tid: kl 18.30-20.00

Plats: Ljushallen, Södra Ängby skola

Innehåll:
Mötet inleds med en gemensam information för alla klasser F-2 i skolans ljushall. Då kommer vi bland annat att prata om projektet Säker skolväg på Södra Ängby Skola. Med på det mötet är Fariba Daryani från Trafikkontoret.

Efter den gemensamma genomgången fortsätter mötet i respektive klassrum. Där får ni mer information om klassen och det nya läsåret av klassläraren. Val av klassföräldrar och representanter till föräldrarådet kommer också att göras då.

Varmt välkomna!

Johan Michaelson
Bitr. rektor, F-2

torsdag 2 september 2010

Trygghetsdag på skolan

Vi arbetar med att öka tryggheten på skolan och ett led i detta arbete är TRYGGHETSDAGEN som infaller den 9 september mellan 12.30-14.00.

Vi har satt ihop klasserna tre och tre, med så stor åldersspridning som möjligt och kommer under några timmar att arbeta med övningar som stärker elevernas trygghet. Det kan vara lekar, värderingsövningar eller något annat skoj som gör att barnens trygghetskänsla ökar. Vi har förmånen att vara en F-9 skola och det vill vi få vinning av.



Leendet mellan t ex en stor nia och en liten 6 -åring som känner igen varandra för att de har jobbat ihop en eftermiddag är målet för denna eftermiddag!

Barnen äter lunch på ordinarie tid och alla elever bjuds på mellanmål denna dag.
Eftermiddagen kommer att tillbringas utomhus så det är viktigt att alla har kläder efter väder.

För en del av barnen kommer eftermiddagen att vara inomhus istället för utomhus.

//Johan

onsdag 1 september 2010

6-åringarna ute på skolgården


Hej!

Nu har "våra 6-åringar" börjat utforska skolgården. Självlysande västar på så att ingen kommer bort :-)


//Johan