tisdag 30 november 2010

Adventskalender i koder...

Om ni håller utkik i våra entreer så kommer ni att hitta en affisch där det står En annorlunda adventkalender. På den finns det en liten fyrkantig bild med ett svartvitt mönster på.


Det är en så kallad QR-Kod. Det står för Quick Respons. Det innebär att det döljer sig någon form av information som kan kodas av med hjälp av en QR-läsare som kan installeras på en telefon. Fungerar bäst på så kallade Smartphones (iPhone och Android t ex), men funkar med vanliga telefoner också (har dock inte provat). Till iPhone finns det en gratis "app" som heter i-nigma 4 som fungerar bra och som kan hämtas hem. Här kan man läsa om vilka modeller av telefoner som deras program fungerar till. Men det finns flera andra att välja på.
Ladda ner och prova och se vad som händer, det är en ny "lucka" varje dag :-) Börja dagen med att kolla vad som döljer sig därbakom. Starta bara programmet och håll kameran framför mönstret och se vad som händer. Om man inte har en telefon som det fungarer på kan man "kika" över axeln på någon annan.
Vad ska man då använda QR-koder till?

Återkommer framöver vad det används till i samhället och hur de kan användas i skolan.

//Johan

Fortbildning för skolans ledningsgrupp!

Nu under hösten går skolans ledningsgrupp en fortbildning som staden har skapat för att förtydliga ledningsgruppernas arbete och på det sättet få ännu bättre verksamhet för alla elever.

Det är 6 dagar fram till årsskiftet. Det om kommer att tas upp är bl a:
  • Ledningsgruppens funktion och strategi
  • Kommunikation
  • Gruppers utveckling
Det som vi började med var Mytodrama, ett sätt att se på sin egen ledningsgrupp med hjälp av en berättelse. I vårt fall tittade vi närmare på hur Kung Arthur formerade sina riddare runt sig och hur berättelsens budskap kan jämföras/översättas till nutida förutsättningar.

Ett spännande och givande sätt att börja titta på sin egen ledningsgrupp.

En liten inblick var vi som skolledning får inspiration för att utveckla Södra Ängby Skola.

måndag 29 november 2010

Frågan vid informationstavlorna vid ingångarna vid F-2

Hej!
Satte upp en fråga/gåta pp informationstavlorna idag. Kommentera här om ni vet svaret :-)

Johan

Dagens lek

Vet inte om ni har upptäckt eller märk att Fritids har börjat (eller kommer att börja) med Dagens lek!

Det innebär att de kommer att oftast ha erbjudande om en lek på eftermiddagarna när de är ute så att barn som inte har någon att vara med eller som har svårt att hitta på något att göra kan få hjälp med en styrd aktivitet.

Det kommer att skrivas på tavlan vilken lek det är och vem som håller i det från dag till dag. Det var tankar som uppkom efter dialogen med föräldrarådet förra månaden.

Det har funnits förut också men som vi "återupplivar" igen :-)

Gick förbi fritids F-2 i fredags. Hittade tre glada tjejer som lekte affär tillsammans!

Förra veckan hade jag NTA (Natur och Teknik för Alla) och då undersökte vi olika vätskor. Sofia lyckades göra en gubbe på en servett :-)


fredag 26 november 2010

Vecka 48 i antågande...

Första advent är på söndag och F-2 har blivit lite upplyst av ljustakar i fönstren.

Vill passa på att påminna er om att lämna in lapparna om hur era barn kommer att vara på skolan under jullovet. Tänk igenom så att det stämmer så som det kommer att bli. Blir lättare för oss att planera verksamheten för barnen och när det gäller hur många i personalen som behöver arbeta. Den tredje december ville vi ha lapparna, men om det går att lämna in det tidigare så gör gärna det.

Vill förtydliga att skolan börjar den 11 januari. Den 10 är det studiedag för lärarna och ingen skola, men fritids har verksamhet som vanligt. Vi glömde bort att skriva det på lappen som lämnades ut. Kanske är några som passar på att stanna en dag extra på landet eller var man kanske är.

På onsdag har vi APT och stänger 15.45.

Till veckan kommer jag att skriva lite mer om vad som händer i december och tider osv för lucia och avslutningen. Det finns att läsa lite mer om det på Rektorsbloggen på http://sodraangbyskola.blogspot.com/

APT 1/12

Nu är det snart dags för APT och då stänger vi som vanligt 15.45.

Vi kommer då att planera gemensamma aktiviteter de sista veckorna innan jullovet.

På dagordningen finns även tjänstefördelningen för nästa läsår för att kunna komma igång med inskolning i god tid.

En annan punkt är att vi ska titta på några platser på skolan som eleverna upplever som lite otrygga och hur vi kan åtgärda det.

tisdag 23 november 2010

Feedback

Tidigare i höst var hela ledningsgruppen på ett seminarium som handlade om kommunkation inom en organisation. Det är en del av Stadens chefsprogram som riktar sig till alla chefer oavsett vilken förvaltning man arbetar i.

Det som lyftes fram var feedback inom en organisation och dess betydelse för att den ska utvecklas på ett positivt sätt.

Det pratas ibland om att en organisation ska förändras och det kan mötas av motstånd av olika sätt, både inom och utanför organisationen. Om man istället pratar om att en organisation ska förbättras så är alla med på tåget på ett annat sätt.

Förändring kan leda till förbättring och försämring, men förbättring är alltid positivt.

Södra Ängby Skola ska förbättras som helhet och då även F-2. Även om vi har en bra verksamhet så kan den alltid bli bättre.

Hur berör det här er föräldrar som har barn på Södra Ängby Skola?

Jag tänkte så här. Ni föräldrar är en del av skolans vardag i och med att era barn tillbringat en stor del av sin tid hos oss. Hjälp oss att se vad vi är duktiga på och hitta förbättringsområden.

Vi vill ha mer feedback från er föräldrar. Konstruktivt och inte minst positivt om vår verksamhet, saker som vi gör bra på skolan idag.

Hur ska ni kunna göra det? Naturligtvis direkt till pedagogerna som många av er träffar varje dag.

Men även på andra sätt.

  • Kommentera och skriv kommenterar här på Bloggen eller på klassernas bloggar

  • Föräldrarådet

  • Svara på enkäter

  • Mejla

  • Ring

Hör av er! Vi vill veta vad ni tycker är bra idag.

Det som inte fungerar dyker upp utan att vi behöver leta efter det. Det positiva är svårare att se :-)

//Johan


måndag 22 november 2010

Föräldrarådet F-5 29/11 kl. 8-9

Nu är det snart dags för månadens föräldraråd. Vi kommer att ta upp följande:

  • Övergång skolår 2-3 och 5-6, Skolan presenterar sina tankar kring denna övergång samt hur dialogen med föräldrar kan föras i denna fråga.
  • Säker skolväg , ”Dispenstrafik på Blackebergsvägen”
  • Föräldrarådet 6-9, deras arbete och funktion (Johan och Henrik presenterar)

Förra mötets minnesanteckningar är på gång, något försenade.

Med på mötet är som vanligt klassrepresentanterna.

fredag 19 november 2010

Aktiviteter på F-2

Ofta passerar jag i korridorer under dagen. Försöker att vara med några gånger per vecka runt 8.00 när många barn kommer till skolan för att se hur verksamheten fungerar då. Det är kul att se er föräldrar och säga hej, kanske byta några ord.


Det är då jag ibland passar på att fota lite av det som händer i klassrummen och på fritids. Bilder som ibland dyker upp här på bloggen. Lärarna bloggar några gånger i veckan om vad som händer. Jag följer bloggarna och får på det sättet lite inblick i vad klasserna arbetar med.



Jag försöker vara med på delar av lektioner också, att stanna lite längre och se vad eleverna arbetar med. Igår var jag med 1b en stund på morgonen när de läste ur förstagluttarna. Nu har de läsprojekt några veckor framåt.



Kul att se hur duktiga barnen är och engagemanget som personalen visar!

Halveringstiden på lärande...

Tidigare var halveringstiden på lärande en livstid. Numera är det 3-6 år!!

Hur påverkar det skolan och dess verksamhet? Det borde påverka lärandet och hur skolan arbetar tycker jag!

Hur snabbt anpassar sig skolan till samhällets nya förutsättningar?

På följande länk pratar Fredrik Svensson (Trendspanare för Rektorsakademien) om framtidens skola och den förändrade kunskapssynen. Det är ett klipp från konferensen Internetdagarna nu i höst.

onsdag 17 november 2010

Tankar om lärandet

En liten film där elevers tankar om lärande har plockats upp.

Det är Maria som arbetar som lärare och som brinner för IT-pedagogik och hur den ska kunna användas i skolan som har gjort filmen. Hennes blogg finns att läsa här.



Budskapet?

Lyssna på eleverna och ta tillvara deras intresse och bygg upp undervisningen!

måndag 15 november 2010

Barn vecka 44

Nu så har vi sammanställt hur många barn som var anmälda och som kom till oss vecka 44, höstlovet. Det underlättar för oss på skolan om vi har så korrekta uppgifter som möjligt för att kunna planera verksamheten på bästa sätt. Tidigare lov har det sett bättre ut än vad det gjorde nu.

Måndag

75 anmälda, 58 kom och 3 var sjuka.

Tisdag
82 anmälda, 67 kom och 3 var sjuka.

Onsdag
69 anmälda, 47 kom och 1 var sjuk.

Torsdag
53 anmälda, 29 kom och 1 var sjuk.

Fredag
37 anmäld, 19 kom och 0 var sjuk.



Vi hade problem med telefonen från onsdag så det kan hända att vissa försökte höra av sig angående sjukdom eller ledighet.



Ändå så tycker jag att det är för många som anmäler sitt barn till omsorg och som inte kommer. Det är upp till 50% av anmälda barn som inte kommer vissa dagar på lovet.



Att barn blir sjuka händer oavsett lov eller inte. Men att ringa samma vecka som lovet och ändra sig från att barnet ska vara på skolan till att vara ledig är för kort framförhållning. Mat osv köps in ca 2 veckor i förväg, personalens schema läggs utifrån anmälda barn.

Nu var det strul med telefonen som kanske har gjort att siffrorna inte stämmer.

Det kommer snart ut en lapp angående ledigheten vid jul och nyår.

Jag ber er att tänka igenom hur mycket era barna ska vara på skolan då så att det blir en bra verksamhet för barnen och ge personalen bra förutsättningar att planera verksamheten.

//Johan

fredag 12 november 2010

Hur svårt kan det vara...

Ett litet recept på framgång...

Sandra Wissting, lärare i Nacka har skrivit om det på sin blogg där det även finns en film om matteundervisningen på Årstaskolan.

http://fransandrashorisont.blogspot.com/2010/11/ett-litet-recept-pa-framgang.html

torsdag 11 november 2010

Interaktivt i förskolan

Det har gjorts en undersökning hur IT kan användas i förskolan och vilken påverkan det kan ha på barnens språkliga utveckling.

Tre och fyraåringar som samverkar tillsammans med den nya tekniken.

Vad har då det med Södra Ängby Skola att göra tänker ni?

Vi får barnen till vår skolan från det att de fyller 6 år och då kan de vara vana vida att använda ny teknik hemma och på förskolan och då måste vi knyta an där det befinner sig och plocka in den nya tekniken vår undervisning. Vi kan inte vänta på att någon annan ska ta det steget utan det måste vi göra själva.

Här finns en liten film där forskaren Anna Kleerfält presentater lite om sin forskning och tankar kring de yngre barnens arbete med bild och skapande med hjälp av modern teknik.

tisdag 9 november 2010

Framtidens skola

Har i tidigare inlägg skrivit lite om dagens skola möter morgondagens samhälle och vad man behöver kunna då. Brukar länka till andra sidor där de här frågorna lyfts i ett pedagogiskt sammanhan

Hans Renman, tidigare rektor för YBC (Young Business Creatives), gymnasieskola i Nacka som fått utmärkelsen Heja rektorn av Rektorsakademien har skrivit en krönika om det på Dator i Utbildningens hemsida.

Läs gärna där för att ta del av hans tankar och funderingar.

Hur ska framtidens skola se ut?

Vad är viktiga kompetenser?

Vad finns det för underlag att titta på vad som krävs framöver?

//Johan

torsdag 4 november 2010

Händer i november

Nu är det höstlov och alla barn får en liten paus från skolarbetet.

Vad händer då framöver på F-2 på Södra Ängby Skola?
  • Storröris 8/11
  • Föräldrarådet 29/11 8-9
  • APT (1 dec, men nästan i november) Fritids stänger 15.45
  • Luciaträningen kommer att komma igång

Det som börjar närma sig för skolår 1-2 är elevernas utvecklingssamtal. Den här terminen är första gången som alla elever har sina omdömen inskrivna i Skolwebben. Då krävs det av er föräldrar att ni loggar in där för att läsa barnens omdömen. Hur ni gör det finns i instruktionerna som delades ut på föräldramötet i höstas. Det var även en informationskväll kring det tidigare i höstas. På skolans hemsida finns samma information.

Sätt er ner tillsammans med ert/era barn och gå igenom de skriftliga omdömena och fundera på vad som ska skrivas ner i elevens utvecklingsplan som kommer att skrivas på själva utvecklingssamtalet.

Fokus på samtalet kommer att vara elevens kunskapsutvecklingen.

Ledningsgruppen kommer att börja en fortbildningskurs som Staden har tagit fram för skolor och verksamheter. Det är totalt 5 dagar som kommer att vara avklarade innan jul. Återkommer längre fram vad det innebär och innehållet i kursen.

Förra månaden skrev jag om att vi skulle ha en egen skoljogg. Hösten kom lite snabbt så vi har gjort om den till en vårjogg istället :-) På min oss så att vi inte glömmer bort det :-)

På måndag är det som sagt Stor-röris i ljushallen! Ni är så välkomna att vara med gympa tillsammans med oss!

måndag 1 november 2010

Bakgrupp!!!

Har förstått att bakgruppen på fritids är väldigt populär. Gick förbi härmoveckan just när det var bakdags. Så härligt med doften som sprider sig i lokalerna!