måndag 25 oktober 2010

IT, Internet, barn och föräldrar

Jag var och lyssnade på en föreläsning häromkvällen av Per Hellqvist som handlade om riskerna på Internet. Han betecknar sig som en IT-generalist som har skrivit boken "Skydda ditt barn på Internet". På deras hemsidan www.skyddadittbarn.nu finns det mer information om själva boken och innehållet.

Syftet med föreläsningen var att visa på Internets baksidor och belysa dessa på ett sakligt sätt. Han själv betonar att Internet finns och att det ska vi använda oss av på olika sätt men att vara medveten om att det finns nackdelar och risker också.

Det är inte en ny företeelse det som sker på nätet (stölder, mobbning, annan brottslig handling). Men det sker via en ny kanal som många inte riktigt känner till och vet vad den handlar om.

Många som drabbas av Internets nackdelar är samma personer som många gångar drabbas av liknande saker fast "utanför" Internet.

Allt är bara en par knapptryckningar bort och det är det som gör det så lättillgängligt.

En sak som jag tar med mig är att han anser att vi verkligen måste se det här med datorspel och användandet av Internet som en vanlig aktivitet i sig. Jämställ det med att du följer med på ditt barns fotbollsmatch. Du frågar alltid hur det gått, vad sa tränarna osv. Men frågar du om hur det går i dataspelet på datorn eller vad de har gjort på Internet?

För barnen är det samma sak. En vanlig aktivitet som föräldrar behöver engagera sig i. Dataspelandet är inte något särskilt eller konstigt för barnen. Många gånger är det vi vuxna som gör det till något speciellt.

Datorn och Internet är en del av dagens samhälle som ska ses på samma sätt som andra aktiviteter som berör barn och ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar