tisdag 30 november 2010

Adventskalender i koder...

Om ni håller utkik i våra entreer så kommer ni att hitta en affisch där det står En annorlunda adventkalender. På den finns det en liten fyrkantig bild med ett svartvitt mönster på.


Det är en så kallad QR-Kod. Det står för Quick Respons. Det innebär att det döljer sig någon form av information som kan kodas av med hjälp av en QR-läsare som kan installeras på en telefon. Fungerar bäst på så kallade Smartphones (iPhone och Android t ex), men funkar med vanliga telefoner också (har dock inte provat). Till iPhone finns det en gratis "app" som heter i-nigma 4 som fungerar bra och som kan hämtas hem. Här kan man läsa om vilka modeller av telefoner som deras program fungerar till. Men det finns flera andra att välja på.
Ladda ner och prova och se vad som händer, det är en ny "lucka" varje dag :-) Börja dagen med att kolla vad som döljer sig därbakom. Starta bara programmet och håll kameran framför mönstret och se vad som händer. Om man inte har en telefon som det fungarer på kan man "kika" över axeln på någon annan.
Vad ska man då använda QR-koder till?

Återkommer framöver vad det används till i samhället och hur de kan användas i skolan.

//Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar